de voorzitter

De Voorzitter gaat de dialoog aan. Het gedacht van Georges De Batselier.

 

Zeggen dat het een zwaar najaar zal worden, is waarschijnlijk een understatement. Vroeg of laat en met of zonder nieuwe verkiezingen zullen we ooit wel eens een volwaardige regering krijgen. Ongeacht de partijen die in deze regering zullen stappen, zullen ze ons allemaal een ferm besparingsplan voorleggen. Wie zich daarover illusies maakt, zal die ongetwijfeld kwijt zijn na de nota van formateur Di Rupo te hebben gelezen.

Ook de Europese context waarin dit alles speelt, is echter van tel. Elke dag wordt het duidelijker, in zoverre dat dit nog niet het geval was, dat dit Europa een financieel-economische en allesbehalve sociale constructie is. Misschien zijn de Europese richtlijnen op termijn wel de grootste bedreiging voor onze sociale verworvenheden: van de index tot de pensioenleeftijd, van de sociale uitkeringen tot onze sociale zekerheid, van de ontslagregelingen tot onze arbeidsmarkt. Voor Europa moet alles eraan. Niet voor niets voert een conservatief populisme op dit moment overal in Europa de boventoon. Een populisme dat niet Vlaams, Nederlands, Fins of wat dan ook is, maar vooral egoïstisch. Het is een bittere vaststelling dat onze waarden als linkse vakbond en ons samenlevingsmodel overal in Europa onder druk staan in de uitloop van de crisis.

Economen zijn het er niet over eens of we de crisis nu achter de rug hebben of niet. Dat neemt niet weg dat we weer aanknopen bij positieve groeicijfers. En evenmin dat investeringen in de industrie afstevenen op de sterkste stijging in vijftien jaar, aldus de Nationale Bank. Eenzelfde tendens bleek ook uit het activiteitenverslag van Agoria, de patroonsfederatie van de technologische industrie. In 2010 werd weer aangeknoopt bij de economische groei.  De omzet nam met tien procent toe en ook de rentabiliteit van de ondernemingen steeg. Voor 2011 worden bovendien een toename van de activiteit en een stijging van tien procent van de investeringen verwacht. Verder schat Agoria dat er 4.700 nieuwe jobs zullen worden gecreëerd. Toch mogen we niet vergeten dat de crisis ondertussen wel zo’n 30.000 arbeidsplaatsen deed verloren gaan.

De positieve tendensen in onze industrie betekenen dus niet dat het opnieuw ‘business as usual’ is. Behalve dan voor de bankiers, maar voor deze doelgroep is het feest eigenlijk nooit gestopt. Zij speelden een omgekeerd Monopoly: ze hoefden nooit naar de gevangenis, maar mochten naar start gaan en daar dubbel incasseren.

Het wordt een syndicaal en sociaal zwaar werkingsjaar met op het einde in mei 2012 de sociale verkiezingen. De komende maanden de batterijen opladen en dan als renner Philippe Gilbert een gans jaar goed presteren om dan nog op het einde een moordende demarrage te plaatsen en er op alle vlakken voor te zorgen dat 2012 door en door rood wordt.

Herwig Jorissen
Voorzitter