de voorzitter

De Voorzitter gaat de dialoog aan. Het gedacht van Georges De Batselier.

 

Stilaan vormt zich een volledig beeld van de uitslagen van de sociale verkiezingen 2012. Nog niet alle uitslagen zijn binnen en er moeten ook nog een aantal gebeuren. Maar grosso modo kunnen we stellen dat de resultaten voor de sectoren die onder onze bevoegdheden vallen bijna een copy/paste zijn van de uitslag op het interprofessionele niveau, maar met voor ons (vvorlopig) een nipte positieve balans. Het is een zo goed als volledig status-quo. ABVV-Metaal gaat 0,05 % vooruit, ACV-Metea 0,2% achteruit en het ACLVB gaat 0,17 % vooruit. 

In de ondernemingsraad boeken we nog een vooruitgang van bijna een half procent, in het comité een bijna gelijke achteruitgang. Natuurlijk zijn sociale verkiezingen in eerste instantie verkiezingen op het bedrijf. Ook de resultaten zijn in eerste instantie lokale resultaten. Ze worden bepaald door het werk van de militanten of door gebeurtenissen op het bedrijf. Het zijn ook de krachtsverhoudingen op het bedrijf die voor de  komende vier jaar worden vastgelegd.Een status-quo betekent natuurlijk niet dat er geen verschuivingen hebben plaatsgevonden binnen de sectoren. In het PC 111 (machinebouw) eindigen we ook met status-quo. In de staal (+0,85 %), de monteerders (+11,16 %), de recuperatie (+15,56), de elektriciens (+0,33 %), het koetswerk (+2,88 %), de metaalhandel (+3,78 %) gaan we vooruit. In de edele metalen, non-ferro en garages verliezen we.

Bij de jongeren waren er deze keer veel minder zetels te verdelen, wat ook betekent dat winst of  verlies soms van een paar stemmen kan afhangen. In 2008 hadden we een uitzonderlijke goede uitslag behaald. Ten opzichte van 2008 hebben we een beetje moeten inleveren, maar al bij al is onze uitslag bij de jongeren nog steeds goed.

Een belangrijke les uit deze verkiezingsslag, is dat we er wel op vooruitgaan, als we de resultaten bekijken in de TBE’s waar we lijsten hebben ingediend. Met andere woorden leveren onze militanten goed werk en dat wordt ook erkend door de arbeiders in de bedrijven. Dat betekent ook dat we nog meer moeten inzetten op het binnengeraken in de bedrijven, want daar wordt winst en verlies bepaald.

Eenmaal de verkiezingen voorbij zijn en we alle resultaten hebben, kan iedereen op de website de resultaten bekijken van zijn bedrijf, van het bedrijf van zijn kameraden, van de verkozenen,…  Ook de algemene resultaten zullen we daar presenteren.Een ding is alvast duidelijk. Onze militanten hebben hard en goed werk geleverd. Ze hebben gezorgd voor een van de creatiefste campagnes ooit. En vanaf vandaag gaan we verder voor DOOR EN DOOR ROOD.

Herwig Jorissen
Voorzitter