de voorzitter

De Voorzitter gaat de dialoog aan. Het gedacht van Georges De Batselier.

 

Op 19 juni 2012 werd de nieuwe koepel IndustriALL-Global Union opgericht. Die was het resultaat van de fusie van de Internationale Metaalbond met de Internationale Textiel- en Chemiebond. Een klein jaar later werd de nieuwe Industrievakbond geconfronteerd met een van de schrijnende voorbeelden van de ‘race to the bottom’ in een geglobaliseerde economie: de instorting van een gebouw van het complex Rana Plaza vlakbij de hoofdstad Dhaka. Meer dan duizend textielarbeiders verloren het leven. Mede dankzij IndustriALL hebben meer dan veertig bedrijven (dit komt neer op meer dan 2.000 fabrieken) het ‘Bangladesh Fire and Safety Accord’ ondertekend. Dit is een belangrijk akkoord, maar het is, zoals Secretaris-Generaal Jyrki Raina zei, ook “tragisch dat zovele arbeiders hebben moeten sterven om dit mogelijk te maken. En het gaat niet alleen om veiligheid, het gaat ook om het verhogen van de lonen van 30 euro  per maand en om een herziening van het arbeidsrecht, waardoor alle werknemers lid kunnen worden van een vakbond”. In die strijd gaat het niet om vakbond 2.0, maar wel nog op het gevecht tegen het meest vreselijke menselijk onrecht, om de strijd voor fatsoenlijke arbeidsomstandigheden, voor een loon waarvan je kan leven en niet alleen overleven.

Op deze pagina kan je lezen hoe de Syndicale Raad de voorbereiding van ons tweede Statutair Congres heeft aangevat. Veiligheid zoals voor de slachtoffers van de ramp in Bangladesh, is geen topic op ons congres. Dankzij de vakbonden is die situatie bij ons niet mogelijk. Het zal daarentegen wel gaan over de veiligheid in een bredere betekenis, de veiligheid van onze toekomst, de duurzaamheid van onze industrie. Maar ook kadert in de discussie die IndustriALL-Global Union wil lanceren binnen de syndicale wereld over een duurzame industriële politiek.

Zoals IndustriALL zijn ook wij ervan overtuigd dat de toekomstige duurzaamheid van onze maakindustrie afhankelijk is van de strategische keuzes die onze regeringen vandaag maken. Als vakbond hebben we een cruciale rol te spelen en moeten we ervoor zorgen, samen met de overheid maar ook met het bedrijfsleven, dat de nieuwe industrie duurzaam zal zijn met degelijke volwaardige jobs, met respect voor het milieu en de sociale rechten van de werknemers. We moeten ijveren voor een sterk industrieel beleid dat de maakindustrie erkent als de belangrijke groeimotor voor de nationale economie en van de toekomstige welvaart. “We kunnen de beslissingen over de toekomst van onze industrie, onze banen en onze planeet niet overlaten aan multinationale ondernemingen en aan de marktkrachten.” Dat is de inzet van ons Congres en daarom zeggen we samen met onze internationale koepel “Duurzaamheid is het doel - industriebeleid is de route die we gebruiken om er te komen.”

Herwig Jorissen
Voorzitter