In gesprek met ... Vanya Verschoore.
De opkomst van ‘de groene economie’ met al haar verschillende facetten zoals de deeleconomie, circulaire economie en hersteleconomie, hebben naast de digitalisering en de globalisering invloed op hoe mensen werken en leven.
We zien steeds meer flexibele jobs op het gebied van arbeidsduur, contract en jobinhoud. Dit leidt tot druk op de lonen en op de kwaliteit van de jobs. Ondertussen is het slecht gesteld met de psychische gezondheid van onze bevolking: het aantal depressies en burn-outs stijgt. En ook bij de organisaties die opereren in het hart van deze sociale en duurzame transitie is het ziekteverzuim en personeelsverloop hoog. Hier zijn de pioniers ook vaak zelfstandigen of vrijwilligers. Wordt de sociale component niet vergeten binnen de transitie?
Rome werd naar het schijnt niet in één dag gebouwd. Toch is het dat wat we voortdurend moeten geloven. Innoveren, iedere dag opnieuw. Verandering in sneltempo. Miljoenen euro’s worden erin gepompt. Maar consolideren, begeleiden en werken aan een stevige basis, nee, daar doen we niet aan.
We mogen niet verwachten dat elke burger een zelfstandige wordt. Kunnen we de interne capaciteit van de burger niet versterken zodat hij ook in zijn eigen (werk)context hiermee aan de slag kan? Zoiets heet intrapreneurship. Mensen werken binnen een grotere organisatie of vereniging en krijgen daarbinnen de mogelijkheid om innovatieve activiteiten op te zetten.
Bij Lineas, een privébedrijf dat goederen vervoert over het spoor, prikkelden twee treinbestuurders enkele jaren geleden hun collega’s: ‘wie kan het dagelijkse treintraject met minder energieverbruik afleggen?’ De uitdaging werd voor de fun gelanceerd, maar het besef dat je rijstijl bepaalt hoeveel energie je verbruikt, zette hen aan het denken en leidde ertoe dat e-driving nu onderdeel is van het bedrijfsbeleid. Hiermee bespaarden ze in het eerste jaar 12% energie.
Bij elektronicabedrijf Page gaan ze nog een stap verder. De zaakvoerder wordt een dagje ouder en wil het bedrijf overlaten aan zijn werknemers: “Hier werken heel wat specialisten die voldoende competenties hebben om dit bedrijf te runnen. Aan hen het eigenaarschap overdragen en er een werkerscoöperatie van maken lijkt me een heel mooie oplossing. In het klassieke geval zou de hoogste bieder het bedrijf opkopen en is de kans heel groot dat het bedrijf - en dus ook de tewerkstelling - verhuist.”
Misschien heb je zelf ook wel een interessant idee om je bedrijf te verduurzamen? Met de steun van Vlaanderen Circulair lanceren wij het project ‘De Nieuwe Samenzweerders’. Stel je als de bliksem kandidaat en win een jaar lang ondersteuning om je idee uit te werken.
We selecteren minstens twee bedrijven. Ben je bij de gelukkigen, dan krijgen jij en je collega’s een jaar lang ondersteuning. We starten in januari met een vormingsdriedaagse om je te laten kennismaken met de circulaire economie en te helpen om je idee op maat van je bedrijf uit te werken.
Vanya Verschoore
Coördinator Arbeid & Milieu