De samenleving

Lees hier gevarieerde blogs vanuit de gelijkgezinde samenleving. Aan het woord laten we specialisten binnen ABVV-Metaal en uit progressieve middenveldsorganisaties.

 

In gesprek met... Meryame Kitir.

Wat. Een. Knoeiboel. Waar gaan we naartoe als ministers al niet meer weten wat ze precies hebben beslist? Of doen alsof, in de hoop dat hun hardvochtige pensioenmaatregelen geruisloos passeren. Tot ze op heterdaad betrapt worden. Dan wentelen ze zich in bochten om het onuitlegbare toch nog proberen uit te leggen. Met alleen nog meer verwarring en onzekerheid tot gevolg.

De gevolgen voor wie zijn leven lang hard heeft gewerkt zijn erg ingrijpend. Met iemands pensioen sol je niet. Je moet weten waar je naar toe gaat en dat is vandaag allerminst het geval. Wie over 15 maanden met pensioen gaat, weet vandaag nog altijd niet hoe de vork in de steel zit. En wie vroeg begint te werken - zoals velen onder jullie - houdt straks minder over dan wie later aan zijn of haar loopbaan start. Tel daarbij nog de oneerlijke maatregel - die deze ministers en hun partijen vorig week doordrukten - dat wie lang studeert, zijn of haar studiejaren gewoon kan afkopen om later een beter pensioen te hebben, en de cirkel der pensioenoneerlijkheid is helemaal rond.

Het past perfect in een systematiek die deze regering al sinds haar aantreden hanteert. Achter de rug om steen per steen onze sociale zekerheid afbreken. En het einde is nog lang niet in zicht. Zo draaide vicepremier Didier Reynders (MR) niet om de pot, toen hij op de radio de vraag kreeg wat er nog komt. Heerlijk helder was hij. “Nog 300 miljoen euro gaan we besparen. En dat kan alleen in de gezondheidszorg en de pensioenen.” Het is dezelfde man die er zich niet voor schaamt om te stellen dat “kapitaal al genoeg belast wordt in dit land.” Hij is lid van dezelfde regering die vindt dat rijke fraudeurs, die tegen de lamp lopen, hun straf mogen afkopen. Gewoon omdat het kan. Gewoon omdat ze (te veel) geld hebben. En intussen kibbelen de ministers vrolijk verder. Zo staat het vandaag al in de sterren geschreven dat de trofee van de CD&V, de zogenoemde effectentaks, ook al een slag in het water is. Ter herinnering: de effectentaks is het schaamlampje dat verkocht werd als ‘eerlijke fiscaliteit’. Intussen staat vast dat wie voor net geen 500.000 euro - kent u zo iemand? ik alvast niet -  aandelen heeft, zelfs die 0,15% niet hoeft te betalen. “We moeten er wel voor opletten dat we niet discrimineren”, waarschuwt Johan Van Overtveldt (N-VA) dan zonder een spier te verrekken. Je moet maar durven.

Onze werknemers, gezinnen en alleenstaanden, leveren nu al drie jaar lang zware inspanningen. Langer werken voor minder loon, een lager pensioen, een resem facturen en zware besparingen op openbare dienstverlening. Dat is de tijd waarin we nu leven. Voor wie en voor wat? Het is een vraag waarop we stilaan een antwoord verdienen. Wanneer krijgen mensen - die elke dag keihard hun best doen - nu eindelijk eens iets terug? Wanneer wordt wie werkt, nu eens eindelijk beloond? Met een goeie, vaste job die wat oplevert in plaats van shitcontractjes op maat van werkgevers die geen enkele zekerheid bieden. Met een pensioenvisie die mensen garanties biedt in plaats van verwarring. Met een deftige en toegankelijke gezondheidszorg waar ze op kunnen terugvallen in plaats van wachtlijsten en medicamenten die veel te duur zijn? Neen, dit beleid van straffen, gestoeld op wantrouwen, is niet mijn ding. Een samenleving bouw je alleen als mensen erop kunnen vertrouwen dat ze rondkomen om hun facturen te betalen; en als ze erop kunnen vertrouwen dat ministers zekerheid en steun bieden, wanneer ze dat nodig hebben. Maar helaas is er maar één conclusie: niets is nog zeker, behalve het gekibbel van deze ministers. En dat op uw kap. U verdient beter dan deze knoeiboel. Veel beter. U kunt alvast op mij en mijn partij rekenen om uw belangen te behartigen en oneerlijke maatregelen aan de kaak te stellen. Bij te schaven als het kan, terug te dringen als het moet. Elke dag opnieuw.

Strijdbare groeten,

Meryame

Federaal volksvertegenwoordiger sp.a

Andere blogs van Meryame

Politiek ten dienste van de burger, iemand?

Van 'Accent-jobs' tot de regering Michel: ze willen het sociaal overlegmodel kwijt

De lasten op arbeid verlaagd, de lasten op arbeiders verhoogd

Wat hebben de werknemers deze regeringen toch misdaan