In gesprek met ... Adri Craens.
Wat ga jij doen tijdens je vakantie? Waar ga jij naartoe dit jaar? Vakantie = rust, genieten, meer family-time en even een vlucht van de werkstress, energie opdoen, de batterij weer opladen.
Voor werknemers die op het werk veel te maken hebben met werkstress en werkdruk is dit ook wel de hersteltijd. Herstellen van een periode waarin ze onder druk stonden van een waaier aan werkstressoren.
Wat opmerkelijk is, is dat meerdere werknemers hun hersteltijd weer vergeten zijn zodra ze opnieuw geconfronteerd worden door diezelfde werkstressoren. Als je terug aan het werk gaat en na een paar dagen hervalt in dezelfde zorgen op het werk en dezelfde werkstress ondervindt als voor je vakantiemoment, dan zijn we het er toch over eens dat er iets niet klopt. Als klachten en frustraties aanblijven over ...
- hoe het werkt georganiseerd is;
- de omstandigheden waarin je moet werken;
- de onduidelijkheid van de jobinhoud;
- de communicatie met de leidinggevende of het management die stroef verloopt;
- de werkplanning en targets die te pas en te onpas veranderen;
- de digitalisering als een sneltrein binnen de onderneming rolt,
... dan zijn dit toch duidelijke signalen dat er niet voldoende gewerkt wordt aan de stressoren op de werkvloer. Bovendien illustreert dit duidelijk dat streven naar werkbaar werk niet alleen een verhaal is van aangesterkte energiebronnen. Werkbaar werk is een en/en-verhaal.
Zou het niet fantastisch zijn als we langer kunnen genieten van het uitgeruste gevoel dat we tijdens de vakantie hebben ervaren? Zou het niet een mooi streven zijn om ervoor te zorgen dat werknemers na de hersteltijd niet hervallen in dezelfde werkstress met de bijhorende frustraties als tevoren? Want dit gebeurt vandaag en de groep van werknemers die dit ervaren wordt alsmaar groter.
In het opvolgdossier over de burn-out-tool van ABVV-Metaal brengen we voor de eerste maal de verhalen van werkstressoren uit de metaalbedrijven in Vlaanderen. Dit follow-up-rapport is niet bedoeld om vanop de zijlijn de klachten en frustraties aan te kaarten die er zijn op vlak van het maatschappelijk probleem van burn-out. Neen, als ABVV-Metaal hebben we de keuze gemaakt om mee op zoek te gaan naar een open en samenwerkend model dat binnen de ondernemingen en hun overlegorganen de problemen van werkstress en burn-out concreet aanpakt.
Op basis van de modulevormingen ‘Stress & burn-out’ en ‘Toolbox voor de delegee’ van de afgelopen maanden hebben we onze afgevaardigden leren werken met de burn-out-tool zodat ze daarmee aan de slag kunnen gaan in de metaalbedrijven waarin ze tewerkgesteld zijn.
Die analyse-oefening tijdens onze vormingsronde van Vlaanderen leverde ons heel veel gelijklopende verhalen over werkdruk en werkstress in de verschillende regio’s. Specifieke verhalen die zeer herkenbaar zijn voor de werknemers in de metaalsector, maar ook een aanvullend verhaal zijn op de werkbaarheidsmonitor van de Stichting Innovatie & Arbeid. Niet dat we ieder jaar met een eigen werkbaarheidsmonitor naar buiten willen komen, maar de verhalen achter de cijfers en percentages zijn nog belangrijker.
Adri Craens
Vormingswerker ABVV-Metaal
Drijvende kracht achter de burn-out-tool van ABVV-Metaal
Andere blogs van Adri:
Naar nul arbeidsongevallen met controlekaart voor delegees
Wil jij mijn peter/meter zijn?
Be a hero ... streef naar zero arbeidsongevallen
Hoe actief meewerken aan welzijn op het werk?
Ook op Facebook met sterke krachten vooruit
Dossier burn-out: wat de overheid erover zegt (maar er niet per se aan doet)
How to: een Jaarlijks Actieplan indienen
Dossier burn-out: wat zijn stress & burn-out en wat doen ze met je lijf?