In gesprek met ... Jurgen Masure.
Onder het mom van ‘wat we zelf doen, doen we beter’ wil minister Marghem de Belgische klimaatbijdragen terugschroeven. Kan het nog fouter?
We schrijven 6 november 2012. “The concept of global warming was created by and for the Chinese in order to make U.S. manufacturing non-competitive”, tweette toekomstig president Trump. Die 140 tekens vatte zijn klimaatvisie mooi samen.
Bijna 5 jaar later, juni 2017. Trump voegt daad bij woord en trekt de VS terug uit het klimaatakkoord van Parijs. Goed is dit niet.
De regering-Michel was er als de kippen bij de Amerikaanse president parmantig terecht te wijzen. Wel, deze regering moet sowieso niet te hoog van de toren te blazen. Het is al vaak genoeg bewezen.
Maar toch was nog niet genoeg. Federaal minister van Duurzame Ontwikkeling Marie Christine Marghem (MR) dacht even soloslim te spelen. Het werd een Belgische klimaatklucht, aflevering zoveel.
Misplaatste move van Marghem
Marghem deelde gisteren mee dat we de klimaatambities van ons land best wat terugschroeven. Ze gaat daarvoor onderhandelen met Europa. Europa vraagt ons land om tegen 2030 de uitstoot van broeikasgassen met 35 procent te verminderen. De vorige grote Europese doelstelling voor België was een vermindering van 15 procent, tegen 2020. Er moest een stevig tandje bijgestoken worden.
Maar volgens Marghem is 35 procent te veel. Michel floot zijn minister ondertussen terug. Ze krabbelde daarna wel terug en zei dat ze verkeerd begrepen werd (het was zogezegd de fout van haar nieuwe woordvoerster). Toch is het kwaad geschied. Haar ware ideeën schemeren aan het oppervlak. Het werd zodoende nogmaals pijnlijk duidelijk hoe deze regering omgaat met haar klimaatdoelstellingen. Onverschillig.
Enkele dagen piepte Marghem anders op Twitter: « Je rejoins mes collègues Min. du #Climat afin de réaffirmer notre engagement commun pour #HighAmbitionCoalition #MakeOurPlanetgreatagain »
Ja hoor, eerst lekker samen Trump bashen, om de week nadien ook een heronderhandeling te eisen. Kan het nog fouter? Op vlak van communicatie is dit voorstel pijnlijk, op politiek vlak voelt het gewoon wrang, maar op vlak van klimaatbeleid is Marghems statement ronduit gevaarlijk. De klimaatverandering is een dreiging waar we niet zo licht over mogen gaan. Een minister zou beter moeten weten.
#HighAmbitionCoalition?
We weten ondertussen goed dat deze regering geen klimaatambities heeft. Marghem trekt de klimaatopwarming zelf niet in twijfel (het zou er nog aan moeten mankeren), maar ze vindt dat ons land verhoudingsgewijs te veel inspanningen moet leveren.
Neen, minister, de meeste experts zijn het sluitend eens dat ons land (en andere landen) meer en beter kunnen, willen we de klimaatdoelstellingen van Parijs halen. Nog meer, willen we de planeet redden, dan moeten we nóg een versnelling hoger trappen. Dit kan maar niet genoeg herhaald worden.
Het Parijse akkoord was een morele en politieke overwinning. Maar of het ook een overwinning was voor ons klimaat wordt hoe langer hoe meer betwist. Uit een onderzoek van NASA “Already pushing the limit” en een studie in het tijdschrift Nature “Paris Agreement climate proposals need a boost to keep warming well below 2 °C” bleek het al: too little, too late.
En dan komt daar een Trump, die showbizz-gewijs de Amerikaanse stekker trekt uit het klimaatakkoord en op die manier beslag legt op de toekomst van de Amerikaanse economie en haar werknemers. En dan komt daar Marghem aandraven, die ons land nogmaals voor schut zet en haar oogkleppen maar niet afgeschud krijgt. Is dit niet een keertje teveel?
Immers, de “groene economie” is zogezegd aan het boomen (volgens De Standaard alleszins). Tijd om erin te investeren, denk je dan, want dit zorgt voor de nodige jobcreatie. De regering zou hier principieel een voortrekkersrol in moeten vervullen. Niet dus. Marghem, minister van Duurzame Onderontwikkeling, heeft klaarblijkelijk andere prioriteiten.
Conclusie: men springt (en dat is nog zacht uitgedrukt) zeer onzorgvuldig om met de allerbelangrijkste uitdaging van deze alsmaar warmer wordende eeuw.
Jurgen Masure
Klimaatkameraad
Meer info? Surf naar www.klimaatkameraad.be.
Meer blogs van Jurgen?
Tom Waes kan ons wat leren over klimaatvluchtelingen
Wat de leeuwenkoning te maken heeft met de kringloopeconomieEen brief aan de voorzitter van de klimaatconferentie in Parijs
Klimaatdoelstellingen: mag het ietsje meer zijn a.u.b.?