De samenleving

Lees hier gevarieerde blogs vanuit de gelijkgezinde samenleving. Aan het woord laten we specialisten binnen ABVV-Metaal en uit progressieve middenveldsorganisaties.

 

In gesprek met ... Ronny Loubris.

Soms passeert er in het leven een trein en dan moet je beslissen. Spring ik erop of laat ik deze voorbijgaan? Wel deze Oost-Vlaamse trein heb ik genomen. Het einde van dit schooljaar is meteen ook het einde van mijn loopbaan als vormingswerker. Vanaf september start mijn nieuwe uitdaging als gewestelijk secretaris in Zuid-Oost-Vlaanderen.

Het wordt in de komende dagen een afscheid met een dubbel gevoel. Enerzijds kijk ik enorm uit naar de nieuwe job, anderzijds weet ik nu al dat ik de vorming en de deelnemers zal missen. De vorming heeft mij destijds als deelnemer enorm geraakt en veranderd als mens. Het maakte me completer en sterker als afgevaardigde. Vorming staat naast de technische aspecten ook voor een politieke scholing en de training van vaardigheden.

Vorming is het kloppende hart van een vakbond. Het was dan ook een enorme eer om de metaalvorming te mogen leiden. De metaalvorming is vandaag nog altijd een van de meest actieve vormingen binnen het ABVV. Gesterkt door het internaatkarakter en gevoed door een ijzersterke groep begeleiders slagen we erin om strijdbare en goed geïnformeerde militanten te leveren. Velen hebben geprobeerd dit concept te kopiëren, maar ik stel vast dat het originele er nog steeds boven uitsteekt.

En onze vorming is nog groeiende! De samenwerking met de BTB is daar een mooi voorbeeld van. De uitdagingen voor de toekomst zijn dan ook niet min. De metaalvorming is er alvast klaar voor om in de toekomst collega’s van andere sectoren te ontvangen.

Over hoe een vorming er moet uitzien zijn er veel meningen. Ik wil alvast iets meegeven. Een eigen vormingsdienst is iets dat we als centrale moeten koesteren. Dat betekent soms ook dat je ten volle moet inzetten op je concept. Ik ben een absolute voorstander van een eigen vormingstraject maar dan moet je ook de keuze blijven maken om je eigen instroom te verzorgen. Als je het karakter en de eigenheid van onze vorming wil vrijwaren, dan is het essentieel dat ABVV-Metaal ook zijn eigen instapweken blijft organiseren. Een standpunt dat ik alvast met veel vuur zal blijven verdedigen.

Ik wil bij deze het secretariaat van ABVV-Metaal bedanken voor de kansen en steun die ik kreeg in de voorbije jaren. Ik dank al de groepsbegeleiders voor de jarenlange samenwerking en kameraadschap. Ik dank de collega’s met wie ik jarenlang de bureau mocht delen. Ik wens de nieuwe equipe bijzonder veel succes toe. Ik ben ervan overtuigd dat er met Peter, Adri, Steve en Sven een sterk team gesmeed is.

En dank aan alle deelnemers die ik gedurende tien jaar mocht ontvangen in onze vormingen. Onze wegen zullen nog wel kruisen, ook al is dat in een andere rol.

Kameraadschappelijk,
Ronny Loubris