De samenleving

Lees hier gevarieerde blogs vanuit de gelijkgezinde samenleving. Aan het woord laten we specialisten binnen ABVV-Metaal en uit progressieve middenveldsorganisaties.

 

In gesprek met... Meryame Kitir.

Beste ABVV’ers,
Beste delegees,

Het respect voor wie werkt, voor wie elke dag hard zijn of haar best doet om elke dag privéleven en job te combineren, is vandaag ver te zoeken. Als je uitvalt door een ongeluk, ziek bent of als je even zorg wil dragen voor je kind, is dat vandaag per definitie verdacht. Van deze ministers en hun partijen weten we hoe zij dat ‘respect’ invullen.

Wie geld heeft, wie rijk is, wie machtig is, wordt op zijn wenken bediend. Wie steun, bescherming en zekerheid verdient, krijgt samen met al die facturen alleen ruzie, gekibbel en verwijten. Is het dan nog vreemd dat werknemers zoals jullie steeds minder geloven in de politiek? Politici moeten alles in het werk stellen om uw leven beter te maken, leefbaarder, werkbaarder, of simpelweg gewoon een beetje fijner. Punt.

Respect tonen voor jullie werk, dat doe je in de eerste plaats door grote bedrijven en multinationals die aan sociale dumping doen, keihard aan te pakken. Want door werknemers - vooral uit Oost-Europa - hier uit te buiten, gaan kmo’s en bedrijven van hier én uw job uiteindelijk kapot. Daarom roepen wij Europa en onze ministers op om die sociale en fiscale fraude te stoppen. Maar wachten alleen volstaat niet. Samen met sp.a neem ik het voortouw in onze steden en gemeenten. Wij zullen overal in Vlaanderen voorstellen om grote infrastructuurwerken - bijvoorbeeld een nieuw ziekenhuis betaald door uw en mijn belastinggeld - voortaan enkel nog te geven aan bedrijven die het spel wél eerlijk spelen. Die hun werknemers wél correct betalen en onze sociale wetgeving wél respecteren. Als het de deze ministers écht te doen is om uw job, zoals ze altijd beweren, dan kunnen ze niet anders dan dit voorstel steunen. Eerlijk loon voor eerlijk werk. Punt.

Een leven lang werken, daar toon je ook respect voor door hem of haar te belonen met een volwaardig pensioen. Een pensioen waarmee je vrij van financiële zorgen je oude dag kunt beleven. Dan is het vanzelfsprekend dat werk loont, ook voor de berekening van je pensioen. Dat doe je niet door wie ziek wordt, zorg opneemt voor familie, een tegenslag heeft of tijdelijk naar werk zoekt, pensioen af te nemen. In tegenstelling tot wat deze ministers denken, zijn gelijkgestelde periodes een fundament. Dat los je daarentegen wel op door ons pensioensysteem fundamenteel te herdenken en te versterken. Precies daarom stelt sp.a een volwaardig pensioen na 42 jaar werken voor. En wie in die 42 jaar meer werkt, verdient gewoon meer pensioen. Zo simpel is het. Het moet veel eenvoudiger en vooral veel eerlijker. Niet minder.

Warme groet,
Meryame


Meryame Kitir
Kamerfractieleidster sp.a


Andere blogs van Meryame:

Accent Jobs' tot de regering- Michel: ze willen het sociaal overlegmodel kwijt
De lasten op arbeid verlaagd, de lasten op arbeiders verhoogd
Wat hebben werknemers deze regeringen toch misdaan?
Regering zet warme samenleving in de kou
Wie is er bang van praktijktesten?

Nieuwjaarsgroet van Meryame Kitir