De samenleving

Lees hier gevarieerde blogs vanuit de gelijkgezinde samenleving. Aan het woord laten we specialisten binnen ABVV-Metaal en uit progressieve middenveldsorganisaties.

 

In gesprek met ... Sarah Bonroy.

Wat zal de Kerstman ons dit jaar weer brengen? En wat met volgend jaar? Ik breng jullie nu al een mini-overzichtje en bedenkingen van het afgelopen jaar met behulp van wat liedjes.


Volgend jaar brengen ze ons President Trump. Ik hou mijn hart vast. Pink schreef Dear Mr. President voor een van Trumps voorgangers: Georges W. Bush. Wie weet zal ze het ook voor de nieuwkomer zingen?!
Geen idee hoe dat gaat uitdraaien. Gaat hij al zijn verkiezingsbeloftes waarmaken? Bijvoorbeeld het terugschroeven of afschaffen van het klimaatbeleid? Ik hoop van niet.

Het zogenaamde eco-protestlied Laat ons een bloem van Louis Neefs is pure nostalgie voor mij. Zorg dragen voor onze natuur. Meer dan ooit een actueel thema. Sommigen noemen het politieke propaganda, uitvindingen van groenen en linkse rakkers om onze zogenaamde vrijheid te beperken. Zijn die mensen dan echt blind, vraag ik me dan af? Als we zo verder doen is de wereld toch om zeep, neen? Zo zingt althans Urbanus (De wereld is om zeep). Het is tijd om er met zijn allen iets aan te doen. Het ABVV lanceerde dit jaar een actie om voor 4 redenen Klimaatkameraad te worden. Omdat het zo niet langer kan. Omdat het over onze toekomst gaat, en wij daar onze zeg in willen hebben. Omdat er een ander economisch systeem moet komen, eerlijk en rechtvaardig, dat noch de mens noch de aarde uitput. Omdat we er alleen niet komen, maar wel door samen aan alternatieven te bouwen en te leren van elkaar.
Tijd voor een revolutie? Luister naar Tracy Chapman met Talkin' about a revolution.

En hoe gaat het met de revolutie op de arbeidsmarkt? #VakbondInActie versus plan-Peeters. Het plan-Peeters staat gelijk aan meer werken voor wie al werk heeft. Maar dat staat op het eerste zicht volledig haaks op het verhaal van de regering-Michel die vooral ging zorgen voor jobs, jobs, jobs.
Een paar maatregelen: hyperflexibiliteit? Nachtwerk vanaf 22 uur? Uitzendcontracten van onbepaalde duur? Kunnen we dit allemaal combineren met een leven buiten het werk? Leven we om te werken? Waarvoor is dat allemaal nodig? Om de economie vooruit te helpen? Om het gat in de begroting te dichten? Plan-Peeters is tot nu toe op maat van de werkgever en niet van de werknemers. Moet de werkmens voor dit alles opdraaien? We zijn maar mensen… Rag'n Bone Man schreeuwt het uit in Human.


Dat de arbeidsmarkt moet gemoderniseerd worden, daar zijn we het allemaal over eens. Maar op welke manier? Dat zijn de uitdagingen voor de industrie. Men kan ondertussen van alles en nog wat automatiseren en digitaliseren. Maar wat gebeurt er met de arbeider/werknemer in dit verhaal? Worden we allemaal vervangen door robots? 

Red Hot Chili Peppers - Go robot


We zullen ons best moeten doen om onze sociale verworvenheden te behouden en vooruitgang te boeken, op alle vlakken. Toch is het nog niet allemaal ‘naar de wuppe’. 

't Zesde Metaal - Naar de wuppe

Ik wens jullie allemaal prettige eindejaarsfeesten en een spetterend en solidair nieuwjaar!

Samen staan we sterk!

Paul McCartney - We All Stand Together

Sarah Bonroy
Administratief medewerkster en FBZ ABVV-Metaal


 

Andere blogs van Sarah:

ABVV-Metaal draait door

Verdraaide eindejaarsliedjes

Summer of work!