De samenleving

Lees hier gevarieerde blogs vanuit de gelijkgezinde samenleving. Aan het woord laten we specialisten binnen ABVV-Metaal en uit progressieve middenveldsorganisaties.

 

In gesprek met ... Sarah Bonroy.

En het wordt zomer, hopelijk een hete zomer. Hugo Claus zijn zomers werden verziekt door zijn verzen. Hopelijk overkomt ons dat niet. Absynthe Minded – Envoi.


Nee, volgens mij wordt het een prachtige zomer, met veel arbeidsvreugde en zomerfestivals. We blijven in actie: #VakbondInActie

Langer, harder en flexibeler werken, voor minder koopkracht, terwijl de rijken ongehinderd rijker worden? Neen, bedankt. Voor je persoonlijke voldoening, zeker weten. Om jezelf te ontplooien, absoluut. Uit eigen keuze en omdat je er fysiek en mentaal toe in staat bent?

Ja, graag!

Motiveer jezelf, volg het voorbeeld van die gasten van Daft Punk met Harder, better, faster, stronger.


Maar hoeveel mensen halen echte voldoening uit hun werk?

Er zijn politici die bijna scanderen dat wie niet mee wil, lui is en de toekomst van de welvaart in de weg staat. Die mensen begrijpen niet hoe de wereld er voor de anderen uitziet. Voor mensen die niet mee kunnen. Ze hebben geen flauw idee hoe het voelt als er aan het einde van je loon nog maand overblijft. Zeer triest, Lukas Graham heeft er een optimistisch liedje over geschreven: Mama said. Dat vind ik knap!We willen niet allemaal een luxeleven, met dikke wagens en villa’s met een zwembad. Geen nood aan een Mercedes Benz, zoals de ironische Janis Joplin.


Neen we willen een comfortabel leven voor iedereen.

Ja, graag!

Dat kan volgens mij! Als iedereen evenredig meebetaalt. Wie veel heeft, kan veel missen. Meer, harder, langer werken. Waarom? Om onze koopkracht te vergroten? Om het geld te laten rollen? De economie te laten bloeien? Nee, niet voor ons, wij de ‘gewone mensen’, wij worden niet rijker. Dat gebeurt enkel voor de rijken en grote multinationals, die niet meebetalen voor onze welvaartstaat. Dat mogen we allemaal zelf bekostigen. Dat weet iedereen: Everybody Knows van Leonard Cohen.


Hallo mensen, staan jullie er wel bij stil? Wat ze ons door onze strot willen duwen?

Tourist Le MC die weet het ook nog niet: wat er allemaal gebeurt en wat hij ervan vindt, dat zingt hij toch in Horizon.En wat biedt de regering-Michel ons zoal?

Werken tot 67 jaar, + 45 uren/week, enkel nog loopbaanonderbreking voor de zorg voor anderen, een heksenjacht op langdurig zieken, flexi-jobs, beknibbelingen op SWT en ons pensioen...

Neen, bedankt!

Geen voltijdse job gevonden, combineer een paar onderbetaalde flexi-jobs, of ga wat bijklussen. Pak je boormachine en actie! Maar Waar is mijn boormachine? (Clement Peerens Explosition)


Na jaren labeur wil je uitbollen, maar dat mag niet meer, ’t is Bop 'til you drop zoal The Ramones zingen.Kaiser Chiefs zijn er misschien wat vroeg bij, met hun song Retirement. Maar uiteindelijk willen we allemaal op een aanvaardbaar moment met pensioen. Voor de ene is dat wat later dan voor de andere. De ene heeft het nodig om het voor zijn pensioen wat rustiger aan te doen. Of vindt het belangrijk om zijn kennis door te geven via een peterschap. Dat moet mogelijk blijven!


Ja, graag!

De economische wereld bepaalt mee hoe we moeten leven. In haar voordeel, welteverstaan. Moeten we ons afzetten tegen het kapitalisme? En onze middenvinger opsteken, zoals The Exploited in Fuc The System?


Neen, bedankt.

We zijn bereid om deel te nemen aan de maatschappij en werkonwillig zijn we niet! Let’s Work – Mick Jagger.


Sarah Bonroy
Administratief medewerkster en FBZ ABVV-Metaal

 

Andere blogs van Sarah:

ABVV-Metaal draait door

Verdraaide eindejaarsliedjes