De samenleving

Lees hier gevarieerde blogs vanuit de gelijkgezinde samenleving. Aan het woord laten we specialisten binnen ABVV-Metaal en uit progressieve middenveldsorganisaties.

 

In gesprek met... Wim Careel

Onze ABVV Metaalvorming is geënt op de cyclus van de sociale verkiezingen. Pas verkozenen, nieuwe kandidaten en beginnende militanten: enkele maanden voor of na de verkiezingen beginnen ze allemaal aan hun syndicale opleiding. Wat ze met elkaar gemeen hebben is engagement, motivatie en honger naar kennis.

Als vormingswerker zie je vanop de eerste rij hoe onze deelnemers op enkele jaren tijd een enorme evolutie doormaken. Daar waar ze in het begin van hun opleiding nog schuchter en schuifelend een groep toespraken, spreken ze enkele vormingsweken later hun collega-deelnemers luid en duidelijk toe als volleerde woordvoerders. En terwijl ze in het begin slechts met veel moeite hun weg vonden in de doolhof van sociale wetgeving, vinden ze op het einde binnen tien minuten een antwoord op om het even welke vraag. Kortom, op een paar jaar tijd ontwikkelen onze deelnemers de vaardigheden, attitudes en inzichten die elke goede militant/delegee nodig heeft.


Op onze vormingen zien wij heel uiteenlopende mannen en vrouwen verschijnen. We hebben deelnemers uit grote metaalbedrijven met een rijke syndicale traditie. Maar evengoed komen er militanten uit kleine bedrijven, KMO’tjes waar afgelopen weken voor de eerste keer sociale verkiezingen doorgingen. Er zijn er die al effectief delegee zijn, terwijl anderen hopen het te worden.


Nu de verkiezingen achter de rug zijn en de resultaten gekend, moest ik denken aan alle kandidaten die de afgelopen vier jaar onze ABVV Metaal-opleiding hebben gevolgd. En ik moet toegeven: het doet wel iets, als je ziet hoe kameraden uit de vorming trots meedelen dat ze voor de eerste keer een effectief mandaat voor het ABVV uit de wacht hebben gesleept. Of hoe ze de verkiezingen met een glansrijke meerderheid hebben gewonnen. Je kijkt dan terug naar vier jaar geleden en je beseft dat die resultaten niet uit de lucht komen gevallen. Ik zie sommigen van hen nog staan, tijdens hun eerste opstapweek, een beetje onwennig, niet goed weten wat te verwachten maar toch met een drive om er voor te gaan. Week na week zagen wij deze mensen groeien en sterker worden. Ze werden steeds beter in wat ze deden: luisteren naar de collega’s, discussiëren en onderhandelen, de belangen van werknemers verdedigen, … .


De voorbije weken, tijdens de verkiezingen, hebben onze deelnemers de vruchten geplukt. Vier jaar lang hebben zij gezaaid. Vandaag kan er worden geoogst. Zonder twijfel zeg ik dat de metaalvorming onze kandidaten beter en sterker heeft gemaakt. Met hard werken (en ook veel plezier), kameraadschap en volharding legt onze vorming stevige fundamenten, waarop veel van onze deelnemers hun overwinning hebben gebouwd. De boodschap is duidelijk: wie de sociale verkiezingen wil winnen, volgt best vorming bij ABVV Metaal!

Wim Careel
Vormingswerker ABVV-Metaal

Lees meer van Wim:

Rechtvaardige fiscaliteit
Over de tax-shift
Maak Werk van Werkbaar Werk