De samenleving

Lees hier gevarieerde blogs vanuit de gelijkgezinde samenleving. Aan het woord laten we specialisten binnen ABVV-Metaal en uit progressieve middenveldsorganisaties.

 

In gesprek met ... Sarah Bonroy.

Kerstmis, het nieuwe jaar: eindelijk feesten! Wat ontspannen, de familie bezoeken en zeker weten naar De Tijdloze luisteren op 31 december. Ik heb echt geen zin in kerstklassiekers. Daarom vind je in mijn lijstje geen White Christmas, geen Let it snow, geen Stille nacht en zelfs geen Bakske vol met stro (hoewel ik dat wel een verdraaide klassieker vind). Daarom maakte ik een alternatieve lijst met verdraaide kerst- en eindejaarsliedjes, die ik weer aan elkaar probeer te linken. Wat niet altijd even makkelijk is, zoals hieronder zal blijken.

Een ‘lichte’ (light) klassieker, is voor mij Do they know it’s Christmas?. Dat nummer gaat precies al heel mijn leven mee. Het dateert uit 1984 en is van liefdadigheidsgroep Band Aid, die groep werd opgericht door Bob Geldof en Midge Ure. Een spreekwoordelijke pleister op de wonde ... voor de honger in Ethiopië.


Ik blijf even bij de liefdadigheid en vind de cover van What’s this? van Franti, Rios & Kowlier voor Music For Life (2006) geweldig. Het originele nummer komt uit de animatiefilm van Tim Burton, The Nightmare Before Christmas. Daarin is Jack Skellington (aka Pumpkin King, de held van Halloween Town) Halloween een beetje beu en wil hij Kerstmis inpalmen, met alle gevolgen van dien: kerst wordt een ware nachtmerrie, of toch bijna ...



Terug naar kerst. Waarom doen we dat: Kerstmis vieren? Vieren we dit enkel uit traditie? Misschien!

Iedereen heeft zo zijn eigen invulling van Kerstmis. Voor mij is het een periode van gezelligheid en solidariteit. En ik vind het belangrijk dat we aan onze medemensen denken. Niet enkel aan armen, daklozen, vluchtelingen, eenzamen, zieken,... Maar ook aan onze familie, onze buren, collega’s... Om samen de donkere wintermaanden te doorbreken met wat feest. De dagen zijn zo kort en donker. Enkel in het weekend krijg je thuis een straaltje licht binnen. Ik vermoed dat ik niet de enige ben op wier gemoed dit werkt. Je zou bang worden in al dat donker, die gasten van Iron Maiden hebben daar een fantastisch lied over: Fear of the dark.


Vieren we zoals de Kelten en vele andere voorchristelijke volkeren de winterzonnewende? De dagen beginnen terug te lengen, het licht overwint de duisternis. Ontsteek het vuur of Light my fire! Het vuur/licht van The Doors is natuurlijk wel van een ander kaliber dan dat van de Kelten...


Voor de Kelten was het namelijk heel belangrijk om de komst van het licht te vieren, omdat ze de ijzige winter moesten zien door te komen met rantsoenen van gedroogd voedsel. Daarom werd het beste eten en drinken speciaal bewaard voor het feest van de winterzonnewende. Men kookte gezamenlijk een heerlijk feestmaal. Dat doen we nu nog steeds, lekker smullen met de feestdagen. Proef maar eens van een Horchata. Eerlijk gezegd heb ik dat spul nog nooit geprobeerd, maar die mannen van Vampire Weekend zingen dat ze dat in december drinken... Klinkt leuk, nee?


Kerst, kerstliederen, kerstverhalen en kerstfilms... Als jong meisje keek ik graag naar Scrooged, met Bill Murray. Een interpretatie van A Christmas carol, een roman van Charles Dickens. Dickens schreef trouwens vaak over sociale wantoestanden, tegen kinderarbeid (Oliver Twist) en hij deed ook aan liefdadigheid. Van Scrooged ken ik geen liedjes, maar wel van een andere film: The Muppet Christmas Carol - Scrooge. Bekijk die clip (of de ganse film) maar eens ;-).



Nog zo’n eindejaarverhaal, maar dan wat droeviger is Het meisje met de zwavelstokjes van Hans Christian Andersen. Het arme meisje dat op oudejaarsavond zwavelstokjes moet verkopen. Ze durft niet naar huis, omdat ze niets verkocht. Ze heeft het zo koud dat ze een stokje afstrijkt. Telkens ze een stokje afstrijkt, wordt ze meegevoerd naar een fantasiewereld. Tot ze bij het laatste stokje komt en haar overleden grootmoeder ziet, en met haar mee mag. ’s Anderendaags wordt het meisje gevonden, dood maar met een glimlach op haar gezichtje. Florence, van Florence + The Machine, die droomt ook over een bezoekje van haar overleden grootmoeder in Only if for a night. Wat een stem! Voor mij klinkt dat als engelengezang en dat hoort voor mij ook bij de eindejaarperiode!


Laten we het eens over de Kerstman hebben. Die is overgewaaid uit Amerika, maar vindt zijn oorsprong bij onze eigen Sinterklaas. Nederlandse kolonisten zouden de traditie meegenomen hebben. Al snel verwisselde de Sint zijn mijter voor een warme muts en kreeg hij een dikke mantel. In 1931 werd de Kerstman gerestyled door de illustrator van de Coca Cola-reclame. Zo ontstond de huidige Kerstman. Het uitdelen van cadeautjes komt dus ook van bij onze Sinterklaas vandaan.

The Kinks zingen over een Kerstman in Father Christmas. Een paar jongens ambeteren een man die de Kerstman speelt, ze willen zijn stomme cadeautjes niet, ze willen liever geld...


Eindejaar en kerst: daar hoort ook sneeuw bij. Jaja, je denkt zeker: nu komt White Christmas, maar mis poes! Nee nee, ik heb een waarschuwing voor jullie allemaal: Don't eat the yellow snow! Weer zo’n super grappig lied van Frank Zappa.


Ik wens jullie allemaal een fijn sociaal 2016, ook tijdens de feestdagen, met sterke kracht(en) vooruit!

Sarah Bonroy
Administratief medewerkster en FBZ ABVV-Metaal

 

Anders blogs van Sarah:

ABVV-Metaal draait door