De samenleving

Lees hier gevarieerde blogs vanuit de gelijkgezinde samenleving. Aan het woord laten we specialisten binnen ABVV-Metaal en uit progressieve middenveldsorganisaties.

 

Open brief aan Minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine

In gesprek met... Frans Biebaut

Mijnheer Bacquelaine,
U bent een belangrijk, zo niet de belangrijkste minister na premier Michel, die op zijn beurt nog beter zou zijn dan Dehaene. Terwijl Charles beter wil zijn dan Jean-Luc, hoop ik dat U uzelf blijft als minister van Pensioenen. 

Lees meer...

Tussen hoop en verbijstering...

In gesprek met... Frank Moreels

Dat is mijn gevoel als ik vandaag over sociale dumping in de transportsector spreek. 

Hoop, omdat het Belgisch gerecht voor de zomervakantie enkele spectaculaire acties organiseerde tegen grote transportfirma’s. Allemaal verdacht van het organiseren van sociale dumping.  Wie had ooit durven denken dat Roland Jost « himself » in voorarrest zou genomen worden in het kader van het onderzoek?  De CEO van één van de grootste transportfirma’s van België werd door het gerecht niet ontzien!  

Lees meer...

Tijd voor zorg

In gesprek met ... Philippe Diepvents.

In De Standaard van 13 juni trekt het ondersteuningscentrum voor ouderenmishandeling aan de alarmbel. De boodschap: de overheid vraagt, als oplossing van de vergrijzing, steeds sterker dat mensen zelf voor hun bejaarde ouders zorgen. Maar omdat burgers daar niet altijd voldoende kennis voor hebben en omdat er te weinig ondersteuning is, leidt dit o.a. tot meer meldingen over mishandeling.

Lees meer...

Dossier burn-out: Vakantie versus Werkstress

In gesprek met ... Adri Craens.

Wat ga jij doen tijdens je vakantie? Waar ga jij naartoe dit jaar? Vakantie = rust, genieten, meer family-time en even een vlucht van de werkstress, energie opdoen, de batterij weer opladen.

Lees meer...

De Portugese lente

In gesprek met ... Fidel Gavilàn.

Zondag 4 oktober 2015: Portugal kiest. De uittredende conservatieven van de PSD in coalitie met de rechts-radicale CDS worden afgestraft met 36,8 % van de stemmen tegenover meer dan 47 % in 2011. De grote winnaars zijn de linksradicalen van ‘el Bloco de Esquerda’ (Het Linksblok) en de socialisten onder leiding van Antonio Costa. De Bloco verdubbelt zijn score tot 10,2 %, terwijl de socialisten 4 procent stijgen tot 32,4 %.

Lees meer...