Nederlandse vakbonden en milieubeweging strijden samen voor een ambitieuzer en rechtvaardiger klimaatbeleid

In gesprek met ... Vanya Verschoore.

Gastheer Polen is erin geslaagd om de onderhandelingen op de laatste internationale klimaattop (COP24) tot een goed einde te brengen. Dit betekent dat alle landen de afspraken van Parijs nu ook kunnen uitvoeren. Is iedereen tevreden met het resultaat? Zeker niet. Men is er niet in geslaagd om de dringende oproep tot actie van de klimaatwetenschappers (IPCC) mee te nemen in het ‘Rulebook[1] . De wetenschappelijke conclusies werden niet erkend, wat toch wel verontrustend is. Ook de afspraken en regels rond financiële hulp voor ontwikkelingslanden werden sterk afgezwakt. Maar er zijn ook hoopvolle signalen. Nog nooit stond de sociale kant van het klimaatbeleid zo centraal met onder andere de sociale impact op werknemers, hun families en gemeenschappen.

Lees meer...

Werknemer in knelpuntberoep? Betaal nu zelf voor opleiding!

In gesprek met...Isabelle Van Hiel.

Op 10 november 2018 trad in alle stilte een wetswijziging in werking die gevolgen kan hebben voor veel werknemers in onze sectoren. Om werkgevers aan te moedigen in de opleiding van hun werknemers te investeren, heeft de regering het scholingsbeding voor knelpuntberoepen versoepeld. Werkgevers blij, maar rara, wie betaalt de rekening?

Lees meer...

Waarom is onze vlag eigenlijk ROOD?

In gesprek met... Luc Peiren

Geen symbool kenmerkt de socialistische beweging meer dan de rode vlag. Gek eigenlijk, want oorspronkelijk werd de rode vlag net ingezet om het volk bij vijandige samenscholingen uiteen te jagen.

Lees meer...