GOED
OM TE WETEN

Wat zijn je algemene rechten als werknemer in België, los van de sector waarin je werkt? 

 

Wie zonder werk valt, kan een werkloosheidsuitkering aanvragen. De werkloosheidsdienst van het ABVV gaat na of je recht hebt op een werkloosheidsvergoeding en overhandigt je een controlekaart. De werkloosheidsdienst van het ABVV volgt ook jouw dossier op bij de RVA en betaalt jouw werkloosheidsuitkering uit.

Binnen de 8 kalenderdagen na de uitkeringsaanvraag te hebben ingediend, moet je je inschrijven als werkzoekende bij de dienst voor arbeidsbemiddeling van je regio (VDAB voor Vlaanderen, Actiris voor Brussel en FOREM voor Wallonië).

Vooraleer je een dag gaat werken, moet je het overeenstemmende vakje op je stempelkaart inkleuren met onuitwisbare inkt. Als je ziek bent of vakantie neemt, moet je dit op jouw stempelkaart aanduiden, respectievelijk met de letter Z en de letter V. Op dagen van werkloosheid (ook zaterdag, zon- en feestdagen) vul je niets in. Vergissingen corrigeer je niet zelf, maar je neemt contact op met je uitbetalingsinstelling. Op het einde van de maand moet je de ingevulde en ondertekende stempelkaart indienen bij je uitbetalingsinstelling.

Ben je gedeeltelijk werkloos (economisch, technisch of door weersomstandigheden), richt je dan ook tot de werkloosheidsdienst van het ABVV. Binnen je bedrijf biedt de syndicale delegatie je de nodige ondersteuning.

Hoeveel bedragen de werkloosheidsuitkeringen? Check daarvoor de update van ons e-book 'Alle sociale uitkeringen op een rij' van februari 2015.

Dit e-book is ook beschikbaar in het Frans:

 

E-book Prestations sociales (version février 2015)

sidebar2

sidebar3