• De nieuwe MagMetal is er! Deze MagMetal komt speciaal vandaag uit, op 8 mei! Waarom? Dat lees je allemaal in Lees meer

  Ontdek hier onze nieuwe MagMetal


 • Ziek is ziek, hoor je wel eens zeggen als een collega ziek uitvalt. En wie ziek is, die Lees meer

  Nieuw! E-book 'Alles wat je moet weten over ziekte & werk'


 • Was je in 2022 tijdelijk werkloos omwille van corona?Dankzij daadkrachtig optreden van het ABVV heeft dit geen negatieve Lees meer

  Coronawerkloosheid wordt volledig gelijkgesteld voor jaarlijkse vakantie


 • Op 8 maart wordt wereldwijd de Internationale Vrouwendag gevierd. Deze strijddag voor gelijke rechten voor vrouwen en mannen Lees meer

  De strijd om gendergelijkheid in de metaal: vroeger en nu

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

Blog

Wie laten we de toekomst ontwerpen? - Mir…

Zo op het einde van het jaar, is het altijd goed achterom te kijken om te weten welke stappen voorwaarts de beste zijn. Met andere woorden, hoe we de toekomst best vormgeven. En die toekomst begint vandaag, in cruciale tijden.Enerzijds...

Lees meer

Nieuws

Verkoop Daikin keldert: gevolgen voor tewerks…

21-09-2023

Afgelopen vrijdag kondigde de directie van Daikin Europe...

Ontwerpakkoord in sector monteerders: ontdek …

20-09-2023

In de sector van de monteerders (PC 111.3)...

Ontwerpakkoord in garagesector: wat houdt het…

20-09-2023

In de garagesector (PC 112) werd op 21...

Ontwerpakkoord in sector metaalhandel

14-09-2023

Ook in de sector van de metaalhandel (PC...

ABVV Metaal Website klimaat
Ledenvoordeel
 
7254 Y23 ABVV Metal MagMetal januari 2023 Website button 500x383 01
podcast visual
 
connect 012
ABVV Metaal website blokje vorming NL
 

Al gehoord van de werkbaarheidscheque?

Werk maken van werkbaar werk op jouw bedrijf is vaak geen eenvoudige opdracht. Weet je niet goed waar je moet beginnen? Dan is het misschien een idee om jouw werkgever te overtuigen om gebruik te maken van de ‘werkbaarheidscheque’.

Met deze Vlaamse steunmaatregel kan jouw bedrijf subsidies krijgen om knelpunten en problemen inzake werkbaar werk in kaart te brengen. Dat is een eerste belangrijke stap om zicht te krijgen op de uitdagingen. Nadien kunnen er dan gerichte en concrete verbeteracties op poten worden gezet.  
Hieronder geven we de vier belangrijkste dingen mee die je moet weten!  

Wat is de werkbaarheidscheque?

De werkbaarheidscheque is een Vlaamse steunmaatregel (enkel voor ondernemingen met een vestiging in het Vlaams Gewest) die bestaat sinds 2019 en recent werd verlengd tot 31 december 2022. Bedrijven die zo’n cheque aanvragen, kunnen tot € 10.000 steun krijgen om werkbaarheidsuitdagingen in kaart te brengen en aan te pakken.

Waarvoor kan je ze gebruiken?
Concreet kan een onderneming de cheque gebruiken om volgende dingen te doen:

 • De aankoop van een meting of scan om de werkbaarheidsgraad in jouw bedrijf in kaart te brengen.
 • De aankoop van advies of begeleiding, bijvoorbeeld bij het opstellen van een werkbaarheidsplan of bij het aanpassen van de werkposten en de arbeidsorganisatie.
 • De aankoop van opleidingen die gericht zijn op het bevorderen van werkbaar werk en het psychosociale welbevinden van werknemers.
In elk geval moeten bedrijven die gebruik maken van de werkbaarheidscheque zich effectief engageren om concrete maatregelen en/of verbeterprojecten uit te rollen. De analyses, maatregelen en acties moeten ook steeds het voorwerp uitmaken van sociaal overleg met de vakbonden.

Hoeveel steun kan mijn werkgever krijgen?
De subsidie bedraagt maximaal € 10.000 per bedrijf over een periode van één jaar (2022) of tot het budget van de werkbaarheidscheque op jaarbasis uitgeput is.
 • Het steunpercentage bedraagt 60% van de factuur (met een max. van € 10.000), terwijl de overige 40% door het bedrijf zelf gefinancierd wordt.
Indien het budget van € 10.000 is opgebruikt, kan er nog gebruik gemaakt worden van een éénmalig budget van € 5.000 (het steunpercentage bedraagt hier 30% voor kleine en 20% voor middelgrote ondernemingen).

Hoe aanvragen?
De aanvraag gebeurt steeds via de werkgever zelf, die een dossier kan indienen via een online applicatie. Een volledig stappenplan inzake de aanvraagprocedure vind je hier.

Klik hier voor de PDF