1 Mei
in uw kot

Kleur het land rood
en verspreid solidariteit

 

4882 Y20 ABVV Metaal website 1mei 600x400 011 mei in uw kot

1 mei, de dag waarop we het Feest van de Arbeid vieren, zal er dit jaar helemaal anders uitzien. Het wordt de eerste editie ooit waarop we niet massaal op straat of pleinen samenkomen. Deze 1 mei vieren we digitaal en vooral #vanuitonskot. Daarom lanceren we voor jullie deze pagina vol met boeiende video’s, muziek, podcasts ... over 1 mei. 

 

 

 

Vier virtueel met ons mee

Ook de vooravond laten we niet onopgemerkt voorbijgaan. Op 30/04 om 18 uur kun je VOORUIT TV bekijken op de Facebookpagina's van ABVV en sp.a met sp.a-voorzitter Conner Rosseau, Miranda Ulens en Paul Callewaert.

Op vrijdag 1 mei kun je de compilatie bekijken van de Internationale zoals die wordt gebracht door een 30-tal mensen. Daarnaast beluister je de speech van Conner Rosseau, Paul Callewaert en Miranda Ulens om 12 uur.

 

4882 Y20 ABVV Metaal website kleurhetland 600x400 014Kleur het land rood en verspreid solidariteit 

1 mei is een feestdag. Doet dat woord je de wenkbrauwen fronsen in de huidige tijden die we doormaken? Niet nodig, want dit jaar vieren we des te meer onze verbondenheid en het belang van solidariteit. Deze waarden, ónze waarden zal niemand na deze crisis hopelijk ooit nog voor lief nemen. Op 1 mei vieren we als socialistische arbeidersbeweging ook onze verwezenlijkingen, met de sociale zekerheid als pronkstuk. Waar zouden we vandaag staan als we haar niet hadden? Daarom deze oproep: koester ze, versterk ze!

Op de vooravond van 1 mei en op 1 mei zelf, vragen we daarom om kleur te bekennen aan iedereen die onze warme waarden omarmt. Gebruik daarvoor de raamaffiche (open en print hier) van ABVV-Metaal. Of maak een foto van jezelf al feestvierend #1meiinuwkot op onze hoogdag en zorg dat de kleur ROOD niet mankeert: een rode shirt, een rode hoed, een rood drankje, rode lippen? Het kan niet op. Beken kleur en verspreid solidariteit.

Met deze oproep drukken we onze solidariteit en verbondenheid uit met iedereen die van dichtbij of veraf te maken heeft met de gevolgen van het coronavirus. Vandaag in de eerste plaats met alle werknemers uit de zorg, met de werknemers die ervoor zorgen dat we nog dagelijks verse producten kunnen kopen, met al diegenen die ervoor zorgen dat het openbaar vervoer blijft rijden… Met al diegenen die van sociale zekerheid en sociale bescherming echte werkwoorden maken.

Laat ons samen met familie, buren, collega’s, bekenden en onbekenden op 1 mei tonen welke kracht solidariteit kan geven. Beken daarom kleur en geef het signaal dat onze sociale bescherming je nauw aan het hart ligt.

 

1 mei-speech: Georges De Batselier

Dit jaar geen live speech, maar wel een even welgemeende boodschap van voorzitter Georges De Batselier over solidariteit, respect en hoop. Bekijk hier de video. #nietsamenwelverbonden

 

Actie: online fotoactie Etuc Youth

We nodigen je uit om deel te nemen aan de online actie voor de Dag van de Arbeid, 1 Mei van Etuc Youth.  Dit jaar zal het feest anders zijn, in plaats van de straten en pleinen zullen we het internet moeten overnemen!

Zoals we hebben gezien in de nasleep van de financiële crisis, zijn jongeren een bijzonder kwetsbare groep. Vooral mensen met een laag inkomen of zonder baan.  Om een nieuwe golf van jeugdwerkloosheid in Europa te voorkomen, moeten de politieke besluitvormers nu daadkrachtig optreden. 

Met onze online actie willen we degenen vertegenwoordigen wiens stem vaak niet wordt gehoord.  Door een organische fotocollage te maken, laten we het draagvlak, de gretigheid en de vastberadenheid zien waarmee we vechten voor arbeidersrechten, pandemie of niet.

Dit jaar vieren we de Dag van de Arbeid online samen solidair met alle jongeren, arbeiders en studenten!

Lees meer...

Opiniestuk: Frank Moreels en Ismail Ertug

Solidariteit is de basis van ons herstelplan!


Gemeenschappelijk opiniestuk van Frank Moreels, Voorzitter van de Europese Transportarbeidersfederatie ETF, en Ismail Ertug, Ondervoorzitter van de Progressieve Alliantie van Socialisten en Democraten in het Europees Parlement.

Lees meer...

Na corona maken we onze sociale zekerheid nog sterker!

Glans

Op 1 mei vierden we de (vaak fel bevochten) verworvenheden van de arbeidersbeweging. Een van die realisaties – misschien wel de allerbelangrijkste – illustreert momenteel heel zichtbaar haar fundamentele belang: onze sociale zekerheid. Eind 2019 werd ze 75 jaar. En hoe grimmig de tijden vandaag ook zijn, de sociale zekerheid viert haar jubileum met glans.

Lees meer...

E-book: sociale zekerheid

4882 Y20 ABVV Metaal website GeschiedenisSocialeZekerheid 400x600 01Ookal blijven we dit jaar massaal in ons kot, nog nooit was zo duidelijk waarvoor wij op 1 mei strijden. 
Blijf strijden voor een sterkere sociale zekerheid, maar dit jaar #inuwkot.

Het e-book waarin de geschiedenis van de Belgische sociale zekerheid beschreven staat, download je hier.    

Lees meer...

Muziek: enkele 1 mei-klassiekers

1 mei-vieringen gaan traditioneel gepaard met veel muziek. Hieronder enkele klassiekers op een rijtje die ook dit jaar niet mogen ontbreken tijdens 1 mei #inuwkot:

We are the many - Pieter Embrechts

Lees meer...